Rekordních 210 tisíc korun přinesl 12. ročník benefičního koncertu Nadačního fondu Kalich. Celý výtěžek poputuje Hospici sv. Štěpána v Litoměřicích. Vystoupil David Koller s kapelou.

Ve čtvrtek 8. června v 18 hodin odstartoval v letním kině na Střeleckém ostrově v Litoměřicích již dvanáctý ročník benefičního koncertu pro Hospic sv. Štěpána, který tradičně organizuje Nadační fond Kalich. Tato charitativní akce přinesla nejen nezapomenutelný hudební zážitek, ale také významnou finanční podporu pro provoz hospice.

Hlavní hvězdou večera byl rockový zpěvák, bubeník a producent David Koller, který vystoupil společně se svou kapelou. Na úvod ochotně a vtipně zodpovídal dotazy moderátorky večera Evy Břeňové. Fanoušci zpěváka i příznivci hospice tak měli například možnost dozvědět se, že jeden ze svých videoklipů natáčí u Roudnice nad Labem, do Litoměřic kdysi jezdil za svým bratrem, který zde byl na vojně, a fakt, že první písmena jmen jeho čtyř synů (Benjamin, Adam, Nicola a David) tvoří slovo BAND, je prý opravdu náhoda. Publikum mělo možnost slyšet nejen písně z jeho současného alba, z nichž některé mají díky své kvalitě ambice stát se hity, ale také již legendární skladby jako Amerika, Černí andělé, Chci zas v tobě spát apod. Atmosféra koncertu, který se nesl v duchu poděkování zaměstnancům Hospice sv. Štěpána za jejich nelehkou práci, což ostatně zdůraznil na pódiu i senátor Ladislav Chlupáč, byla naplněna energií a nadšením přítomných.

Koncert jako již tradičně vrcholil předáním šeku ředitelce hospice Monice Markové předsedou správní rady NF Kalich Alexandrem Vondrou a senátorem a zároveň členem správní rady NF Kalich Ladislavem Chlupáčem. „V letošním i příštím roce nás čeká významná finanční zátěž v souvislosti s nutnými opravami a modernizací našeho zařízení, jako je například výměna kotlů. Část výtěžku tedy bude využita na financování těchto neodkladných oprav a zlepšení prostředí pro naše pacienty. Další část zase poputuje na podporu našeho personálu. Ráda bych tímto poděkovala Nadačnímu fondu Kalich za jejich dlouholetou podporu, která má pro náš hospic nepostradatelný význam,“ adresovala Kalichu slova díků ředitelka Hospice sv. Štěpána Monika Marková.

Byl to právě Kalich v čele s Alexandrem Vondrou, který prvním koncertem v roce 2006 upozorňoval na tíživou finanční situaci tolik potřebného zařízení, které jako „nováček“ v oblasti zdravotních a sociálních služeb nemělo státem vytvořené odpovídající podmínky financování jeho provozu. „Ani dnes bychom se bez pomoci sponzorů a štědrých dárců neobešli,“ podotkla ředitelka Marková.

Mezi podporovatele každoročně patří i město Litoměřice. I v letošním roce finančně podpořilo organizaci koncertu NF Kalich. „Nejen městu vedeném Radkem Löwym, ale i Kinoklubu Ostrov, jež je provozovatelem letního kina, v čele s Hanou Galiovou děkujeme za spolupráci,“ dodal závěrem Alexandr Vondra, který již nyní přemýšlí, kdo bude hostem koncertu příštího.