Panelová diskuse s Tomášem Sedláčkem

Jsme nejbohatší generací v historii lidstva. Zároveň ale nejzadluženější. Místo, abychom si v tučných časech šetřili na hubené zítřky, přežírali jsme se a nezřízeně půjčovali.

Zhruba těmito slovy se pravdě do očí podíval člen Národní ekonomické rady Vlády ČR (NERV) Tomáš Sedláček, který byl v úterý 7.4.2009 večer v Litoměřicích hostem panelové diskuse na téma Světová hospodářská krize a její dopady na Českou republiku.

Vysoké dluhy státy podle něj nesplácely ani v době, kdy se jim dařilo nejlépe. „Měli bychom začít pořádat happeningy, aby vlády schvalovaly pokud možno vyrovnané rozpočty,“ konstatoval Tomáš Sedláček, rodák z Roudnice nad Labem. Učinil tak na akci, pořádané Okresní hospodářskou komorou (OHK) v Litoměřicích společně s Nadačním fondem Kalich Alexandra Vondry, který diskusní večer společně s ředitelem OHK Josefem Garabášem moderoval.

Česká republika je na tom podle Sedláčka, mimo jiné hlavního stratéga ČSOB, v mnoha směrech na rozdíl od ostatních zemí ještě relativně dobře. Například zadlužení domácností je téměř zanedbatelné.

„Naštěstí je v Čechách zakořeněn pocit, že půjčovat si je špatně, nejprve je třeba našetřit,“ dodal ekonom v sále restaurace Koliba, kam přišla více než stovka podnikatelů a lidí zajímajících se o finanční krizi.

V Ústeckém kraji podniká zhruba tisícovka subjektů. Privátní sektor pokrývá 63 procent zaměstnanosti. V současné době se největší propouštění dotýká žatecké průmyslové zóny Triangl.

„Jsme na ledové ploše, začínáme hrát hokejový zápas, snažíme se bruslit a nespadnout. Od naší reprezentace očekáváme, že na kluziště pustí kvalitní rozhodčí,“ obrátil se místopředseda Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje Zbyněk Pěnka na Vondru se Sedláčkem.

Ti však kromě analyzování situace a hodnocení dosavadního vývoje nemohli s ohledem na současnou neuspořádanou politickou situaci v zemi přesně říci, co bude dál.

„Bylo krajně nezodpovědné vrazit vládě dýku do zad v době, kdy Česká republika předsedá Radě Evropské unie a společně s ostatními zeměmi hledá kromě jiného také recept na to, jak z celosvětové finanční krize ven,“ konstatoval Alexandr Vondra.