Automobil pro Dětský domov Dlažkovice 

Od ledna 2012 nese park za domem kultury v Litoměřicích jméno prvního českého prezidenta – Václava Havla. Od října se navíc na tento krásný prostor usmívá také jeho busta.

Složilo se na ni město, nadační fond Kalich i místní, kteří mezi sebou vybrali polovinu z dvousettisícové částky. Na odhalení sochy přišlo několik set lidí, mezi hosty byla i Havlova manželka Dagmar Havlová.

Vzdát hold Havlovi přijeli také jeho přátelé – hudebníci z kapely Jazz Conspiracy, s Vráťou Brabencem z legendárních Plastiků. Litoměřické sochařce Alžbětě Kumstátové, které město svěřilo úkol vytvořit bustu, bylo v době sametové revoluce deset let. Dílo pojala civilně, ale s velkým zaujetím: „U té hlavy to bylo celkem všechno jasné –byl zvolený bronz, hlava realistická… Takže se s městem řešila hlavně podoba toho podstavce…“

Dagmar Havlová viděla bustu ještě před odhalením. „A musím říct, že mě zaujala hlavně tím, že vystihla přesně Václavovu povahu. Povahu laskavou, povahu dobrou. Povahu člověka harmonického a člověka veskrze hodného.“

Člověk Havel vrátil této zemi svobodu a mezinárodní respekt, připomněl jeho osobní přítel, ministr za ODS Alexandr Vondra.

Busta stojí v místě u západní zdi litoměřického parku. Dívá se na městské hradby a nedaleký bývalý pivovar.