26.09.2018 Eva Urbanová

Se státotvorně laděným koncertem pořádaném u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky vystoupila v Litoměřicích slavná operní pěvkyně Eva Urbanová. Benefiční koncert, jehož výtěžek byl věnován Hospici sv. Štěpána, pořádal již posedmé Nadační fond Kalich s podporou města Litoměřice.  

Koncert se uskutečnil 26. září 2018 od 19 hodin v Kulturním a konferenčním centru Litoměřice. Eva Urbanová vystoupila za doprovodu Moravského klavírního tria.

První dáma české opery a renomovaný brněnský ansámbl oslavili stoleté výročí založení republiky zařazením nejslavnějších českých autorů. Eva Urbanová se představila v mnoha rozdílných rolích jako Libuše, Mařenka či Vendulka v áriích ze slavných oper Bedřicha Smetany, dále jako Fibichova Šárka, Dvořákova Rusalka či Jůlie. Program okořenil výběr z Dvořákových Cigánských melodií, oblíbené národní písně Jana Masaryka a virtuózní skladby klavírního tria. Vrcholem slavnostního večera byla árie Kostelničky z Janáčkovy Její pastorkyně.

 

Akce se konala v rámci Litoměřického kulturního léta a zařazena byla na seznam významných akcí připomínajících v Litoměřicích 100. výročí vzniku republiky.

Nadační fond Kalich tak pokračuje v sérii benefičních koncertů, na nichž se postupně představily skupiny Hradišťan, Spiritual Kvintet, Bratři Ebenové, Ondřej Havelka a Melody Makers, The Tap Tap a loni trio operních pěvkyň Andrea Kalivodová, Tereza Mátlová a Pavlína Senic.